Isolatiepremie 2018: Wat moet u weten

Door je woning te isoleren kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Om het nog interessanter te maken kan je een isolatiepremie aanvragen. In dit artikel geven we een overzicht van alle isolatiepremies die je in 2018 kan aanvragen.

Premies dak of zoldervloer isoleren

Tegen 2020 moet elk dak in Vlaanderen geïsoleerd zijn. Om dit te stimuleren heeft de overheid enkele interessante premies in het leven geroepen. Deze kan je aanvragen bij je netbeheerder (Infrax of Eandis). Er gelden andere tarieven naargelang je de werken zelf uitvoert of laat uitvoeren door een erkende aannemer:

Enkele voorwaarden

  • De premie is alleen geldig voor woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse Gewest
    • die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet
    • of waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend vóór 1 januari 2006, ook al werden ze pas na 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet.
  • De premie geldt niet voor de volledige herbouw van woningen, want dit wordt beschouwd als nieuwbouw. De isolatie van nieuw aangebouwde deelconstructies, komt wel in aanmerking voor de premie.
  • Heb je in het verleden een premie gekregen voor een deel van het dak en isoleer je nu een ander deel? Dan kan je voor het andere dakdeel opnieuw een premie krijgen (tenzij het de ene keer over zoldervloerisolatie ging en de andere keer over het dak boven die zoldervloer).
  • Het aanvraagformulier moet bij de netbeheerder aankomen uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum. Enkel facturen (ook voorschotfacturen) die maximaal 1 jaar oud zijn, komen in aanmerking.
  • Het nieuw geplaatste materiaal moet minstens een warmteweerstand (Rd-waarde) halen van 4,5 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt).
    De Rd-waarde van een bestaande isolatielaag en van de afwerkingslaag mag niet mee worden gerekend om aan de minimumwaarde te komen.
  • Ook een huurder kan deze premie aanvragen (als de factuur dan op naam van de huurder staat).
  • Lees het aanvraagformulier van de netbeheerder voor een overzicht van alle voorwaarden (bijv. dampscherm) en van de technische eisen (lambdawaarde, …) waaraan het materiaal moet voldoen.

Laat je dakisolatie plaatsen door een aannemer, dan geniet je van een hogere premie. Je kan een premie krijgen tot wel 6 euro per vierkante meter. Plaats je de dak of vloerisolatie zelf, dan kan je uiterlijk genieten van 3 euro per vierkante meter. Als je het laat uitvoeren door een aannemer, kan je dan ook gebruikmaken van het verlaagde BTW-tarief en in sommige gevallen ook nog van het belastingvoordeel.

Opgelet: vanaf 2019 daalt deze premie naar 4 euro/m².

Premies online aanvragen

Je kan simpelweg je isolatiepremie aanvragen op de website van je netwerkbeheerder. Zorg ervoor dat je scans hebt van alle documenten die je moet bijvoegen en vraag de premie voor 2018 aan. 

  • Als de netbeheerder je aanvraag goedkeurt, krijg je een bericht waarin staat welk premiebedrag op welke rekening gestort zal worden.
  • Als de netbeheerder je aanvraag niet goedkeurt, krijg je een bericht met daarin de reden van de afkeuring. Ook als er gegevens ontbreken, krijgt u daarover een bericht.

Uiteraard kan u ook nog steeds uw isolatiepremie aanvragen op papier, deze kan je downloaden op de website van je netwerkbeheerder. Het nadeel aan het opsturen per post is dat de verwerking van je premie langer kan duren dan een online aanvraag.